ÁlmosFelho - Kutyajólét

Telefon: +36 70 675 0555

Amit nyújtunk kutyájának:

 • nevelés, képzés
 • szocializáció
 • sétáltatás játékos foglalkozással, tanulással
 • kutya-sitter szolgáltatás
 • futópados kimozgatás
 • szabadtéri mozgásos játékok
 • masszázs

Ne késlekedjen, ha kutyája:

 • morog Önre, a családtagokra
 • szétszedi a lakást
 • ugat egész álló nap
 • körbepisili a szobát
 • mindent feleszik az utcáról
 • nem engedi be az ágyba
 • más kutyákra támad
 • fél a rollertol, motortól vagy bármitol.

E-mail:

info@almosfelho.hu

almosfelho@gmail.com

Facebook:
YouTube:
almosfelho.kutyajolet
ÁlmosFelhő Kutyajólét
Ha kérdezne, kérem, küldje el 
mailben a kitöltött adatlapot!

Kutya-fitness

A világon sok millió kutya ébreszti gazdiját reggelente. Családtagok ők, otthonainkban élnek. Minden nap ünnepelnek minket, ha hazatérünk. Együtt filmezünk esténként, játszunk és jó odabújni legjobb barátunkhoz, ha szomorúak vagyunk. Egészen különleges felénk irányuló szeretetük és ragaszkodásuk. Magyar tudósok vizsgálják a kutya és az ember kapcsolatának evolúcióját. Érdekességképp, létezik a világban olyan állam, ahol ugyanannyi kutyus él, mint kisgyerek.

A városi közegben élő kutyák napjaik 80-90%-át a lakásban vagy a kertbe kirakva egyedül töltik. Élmények, foglalatosság nélkül. A maradék 10-20 százaléknyi idő, napi 2-4 óra jelent(het)i a szabadban töltött mozgás lehetőségét. Ismerünk sajnos olyan kutyusokat, akik jó, ha napi 20-30 percet bóklászhatnak a háztömb körül. Holott ha rajtuk múlna, kétszer ennyit szimatolnának, hancúroznának a zöldben.

Mi lehet a megoldás?

Kutya-fintess tábla

ÁlmosFelhő kutya-fitness foglalkozás

Mi ez? Kutya-fitness. Egészségmegtartó, kondíciót alapozó és azt javító, izomteljesítményt optimalizáló, teljesítő- és állóképességet fokozó örömteli mozgásos játék és feladat-rendszer kutyusának. Üdítő program, ami tovább erősíti kutyájával a köteléküket.

Miért hasznos? Vidám hangulatban taníthat kutyusának új trükköket, mozgáskombinációkat, amik által levezetődik kutyatársa fizikai, pszichikai energiáinak jelentős része. Nő a kutyus önbizalma, a feladatokkal sikereket ér el. Javul kutyusának testtartása és test-érzékelése. Motorikus mozgása összehangoltabbá válik, figyelme fókuszáltabbá, így könnyebben irányítható lesz.

Milyen kutyusnak? Kíváncsi vagy félénk, sportoló vagy otthon lustizó, lelkes, kamasz, izgő-mozgó, jól szocializált vagy épp szocializáció-hiányos, unatkozó, energiagombóc kutyusát szeretettel várjuk. Lehet aprócska vagy nagyra nőtt, akár dolgozó kutya is. Egészségügyi kihívással küzdő kutyusokkal kizárólag állatorvosi konzultációt követően, folyamatos orvosi kapcsolattartással kezdünk foglalkozást!

Mit kap a gazdi? Kutyusa személyiségének, egészségügyi állapotának speciális tesztekkel történő felmérése után Ön ismereteket szerez a kutya-fitness metódusáról, tárgyi apparátusáról. Írásos anyagot kap a kutyák mentális és fizikai terhelhetőségéről, figyelemfókuszáltságuk kialakításáról és a tipikus hibák megelőzéséről. Ajándék Tipp-tárunkból elsajátíthatja kutyusa későbbi fitten tartásának titkait.

Miért nálunk?

 • Foglalkozásaink mögött évek tapasztalata, hitelesített szakmai tudás áll. Állatorvosi asszisztensi végzettség, kutyamasszőri végzettség, kutyakiképzői- és habilitációs kutyakiképzői végzettség. Így kutyusa anatómiáját, élettanát ismerve, terhelhetőségét felmérve, egészségügyi állapotát szem előtt tartva állítjuk össze foglalkozási terveinket – igény szerint egyénre szabottan.
 • Kutya- és gazdibarát áraink lehetővé teszik bárkinek, hogy kutyusa hétköznapjait színessé varázsolja.
 • Igazodunk időbeosztásához.


Panyi Zita
  +36 70 675-0555, info@almosfelho.hu
  www.almosfelho.hu
  Facebook: almosfelho.kutyajolet
  YouTube csatorna


Tuti-futi mellett

TUTI FUTI

Együtt, békésen. E mottóval kerültek ki információs táblák Budapest XI. kerület összes kutyafuttatójába 2016. december elején Panyi Zita okleveles kutyatréner, az ÁlmosFelhő Kutyajólét tulajdonosa, valamint Újbuda Önkormányzatának példaértékű együttműködésével. Cél a kutyaharapásos esetek megelőzése, a kutyák között esetenként megjelenő agresszió mértékének csökkentése.

Tájékoztató táblák a futtatónál

Kinek? Neked és kutyádnak.

Miért? Hogy békében játsszanak a Kutyák a futtatóban és azon kívül. Emberrel, állattal egyaránt.

Hogyan? Összeírtunk pár fontos dolgot segítségül, ezeket felismerve és alkalmazva Kutyád szemében Te leszel a legtutibb Gazdi.

Belépés előtt

 • Megtanítani neki, mit jelent a „hozzám”, az „ül”, a „marad”. Ezek alapvető fontosságú vezényszavak. Akár Kutyád életét is megmenthetik. Számos videó vagy szakkönyv áll rendelkezésre, kérhető kutyatréner segítsége is.
 • Rövid séta során tisztázni a vezető-követő viszonyt a Kutyával. Ha egész nap Rád várt és végre nekilódulhat Kedvenced, örülni fog egy közös csatangolásnak, biciklizésnek vagy korizásnak még futi előtt. Így kiadhatja felgyülemlett energiáit, higgadtabban érkezik a futtatóba, s nem áll fenn annak veszélye, hogy izgatottsága bomlasztóan hat a többi Kutyára és találkozásuk ebből fakadóan verekedéssel záródik. Egy rövid séta során szuperül lehet alapengedelmességet gyakorolni (hozzám, ül, fekszik, lábhoz, stb.), elég 2-3 perc játékosan, ezzel máris „megmutatod” Kutyádnak, hogy Te vagy vezetője, érdemes hát a futiban is figyelnie kéréseidre, teljesíteni azokat.
 • Megtanítani Kutyádnak, hogyan köszönthet illedelmesen embert és állatot. A felugrálás a tiszteletlenség jele. Mi sem szeretnénk, ha idegenek érintenének meg, ölelnének át minket. Ugyanilyen, ha egy Kutya ugrál fel ismeretlenekre vagy bárkire. Érdemes ehelyett feladatot adni neki, mondjuk „ül”, „fekszik”, és jutalmazni, ha megteszi, így eltereljük figyelmét, anélkül, hogy meg kellene szidni őt. Blokkolhatjuk is a nem kívánatos viselkedést: tiltószóval, érintéssel, erős kihívást jelentő esetekben hangpofonnal (műanyag palackba vagy cukorkás dobozba helyezett kavicsokkal; ha nem kívánatos viselkedéskor ezt a kutya mellé hajítjuk, a kellemetlenül hangos csörgő hang megszakítja őt cselekvésében, kizökken.) Lényeg, hogy nyugodtan közelítsen másokhoz. A Kutyák világában a találkozás egy ismeretlennel általában 3 fázisból áll: nézés-közeledés-szimatolás. Ha már távolról fixál lelapulva, merev testtartással, zökkentsük ki: érintsük meg finoman, de határozottan nyak-váll tájékon, tiltsuk, induljunk el másik irányba vagy adjunk neki feladatot. Lényeg, hogy ne hagyjuk fixírozni. A közeledésre szintúgy a nyugalom érvényes. Tartsuk Őt laza pórázon, ha feszes a póráz, az idegességet, feszültséget szít, amit agresszióval vezethet le. A szimatolás akkor békés, ha egyik Kutya sem akarja fejét erőszakosan a másik teste fölé helyezni, nem merevednek be testükkel, nem borzolnak, ha oldaltról közelítenek, néha félrepillantanak. Lényeges, hogy ne hagyjuk kifejlődni az agressziót. Ha észrevesszük annak legelső jeleit (ez lehet morgás, borzolás, bemerevedés, leeresztett nyak és fixálás, tipikus „éntégedlevadászlak”testtartás) , rögtön korrigáljunk. Ha nem így teszünk, a félénkebb fajtárs védekezni kezdhet, ami újfent csak konfliktushoz vezet. Érdemes tudni, hogy a meghágásnak sem szexuális üzenete van csupán, arról is szólhat: egyik kutya dominanciát akar gyakorolni a másik fölött, uralni akarja őt.
 • Mindig kérdezd meg, bejöhettek-e a futiba? Hátha a bent lévő állatok egyike erősen domináns, hiperaktív, hiányosan szocializált vagy rehabilitáció alatt áll – ez esetben érdemes fontolóra venni, Te és Kutyád kívántok-e ilyen társaságot? Megfordítva: ha tudod, hogy Kutyádra fentiek jellemzőek, sportszerű szólni erről a befelé igyekvő Kutya-Gazdi párosnak, hogy dönthessen a továbbiak felől.
 • Ahogyan a kert, így a futtató sem hivatott Kutyád napi mozgásigényét kielégíteni. Ne feledjük: semmi nem pótolja a Gazdival történő rendszeres sétákat, ahol új szagok, ingerek, tárgyak, hangok, személyek és állatok bukkannak fel. A futtató tehát remek játszótér, de Te sem éreznéd jól magad hosszútávon, ha minden egyes nap ugyanott kellene tartózkodnod. Kutyád akkor boldog, ha változatos ingerek és élmények érik.

Belépésnél

 • Akkor történjen a belépés, ha a Kutya nyugodtan ül a futi kapuja mellett. Ez azt jelenti, hogy nem szaladgál föl és alá, nem csahol, nem jelölget.
 • Mindig a Gazdi lép be elsőnek. A futtató kapujánál, otthon a bejárati ajtónál, közlekedési eszközökön, liftnél és egyéb szűk helyeken mindig a Gazdi lép be elsőnek. Miért? Mert ő vezet, az ő feladata „megítélni, biztonságos-e” adott hely vagy tér, ahová megérkeztek, mint kétszemélyes kis család, falka – kutyalogika szerint legalábbis. Ha így teszel, Kutyád felé azt közvetíted: te vezetsz, ő követ. Ettől biztonságban érzi majd magát. Belépésnél ügyeljünk rá, ne osonjon ki mellettünk más Kutyája.
 • Érdemes Kutyádról azonnal leoldani a pórázt és hámot. A Kutyák általában kezelhetőbbek, kevésbé nagy a szájuk, ha nincsen rajtuk póráz. Falkaállatként alapjáraton kerülik a konfrontálódást, tudják ugyanis, hogy az veszteséggel járhat. Póráz nélkül ennélfogva igyekeznek jól kijönni a többiekkel, mi több: a gazdi esetleges idegességét, bizonytalanságát sem érzékelik a póráz hiányában. A játék hevében balesetveszélyes is lehet a lógó hám és nyakörv.

Bent a futtatóban

 • Te és Kutyád bizonyára igényes környezetben éltek, ahol rend, tisztaság van. A futtatóra úgy vigyázhatunk, ha összeszedjük a kutyagumit, az eszközöket pedig rendeltetésszerűen használjuk. A kisgyerek a játszótéren, mászókákon érzi jól magát, a Kutya a futtatóban, ne keverjük hát a kettőt. Ugyanígy ügyeljünk rá, Kedvencünk ne ásson fél méteres gödröket, mert azok balesetveszélyesek lehetnek.
 • Profi kutyásként viselkedve tekintettel vagyunk arra, ha más tréningezik, tanítja vagy fegyelmezi Kutyáját. Ilyenkor nem engedjük oda a miénket, elhívjuk onnét. Az éppen dolgozó Kutyának sem pisszegünk. Ha simogatni szeretnénk mások Kutyáját, érdemes megkérdezni a Gazditól, mit szól hozzá. Etetni végképp ne kezdjünk idegen Kutyát, mert balesetveszélyes lehet és semmi jogunk nincs hozzá. A kerítés mellett futkorászó és csaholó Kutyát érdemes tiltani, behívni, egyáltalán nem cuki ez a viselkedés még mini méretű Kedvencünknél sem. Az agresszió sosem cuki! Különben sem privát területe a Kutyának a futi, amit védenie kellene.
 • Ne kapd ölbe kistestű Kutyád! Optimális esetben úgy jöttök be a futtatóba, hogy előtte érdeklődtél a bent lévő állatok vérmérsékletéről. Ha nincs bent agresszív Kutya, szükségtelen felvenni mini méretű Kutyád, mert ezzel csak idegességed közvetíted felé: „juj, itt mi most veszélyben vagyunk”. Persze, hogy erre meg akar majd védeni, morogni fog az első szembe jövő Kutyára, akkor is, ha az történetesen nyugodt. Az ideges kisugárzás amúgy sem vezetői kisugárzás. A felkapdosott kiskutya azonnal prédává válik a többi állat szemében, mivel a felkapással épp azok zsákmányszerző ösztönét stimulálod. Te is, Kutyád is veszélybe kerülhettek ily módon. Plusz meggátolod Kutyád a fajtársakkal történő kommunikációjának gyakorlásában. Biztosan ez a célod? Ha van külön kistestűeknek és nagytestűeknek épült futtató, használjátok ki!
 • Védd meg Kutyád a többi fajtárs zaklatásától! Mikor következik ez be? Ha hirtelen sokan rontanak rá egyszerre. Ha szemmel láthatóan kiszúrta magának egy fajtárs és oda-odakaffant, csipkedi vagy szünet nélkül tereli, esetleg „ledominálja”, azaz nem hagyja mozdulni, fölé tornyosul, morog rá netán odaharap. Ez történhet ismerkedésnél, kergetőzésnél vagy bármikor. Ha Kutyád behúzza fülét-farkát, hasztalan igyekszik menekülni, kötelességed közbelépni. Ne várd meg, míg vicsorogni kezd védekezésképp vagy visít félelmében. Ismerd fel a jeleket és kérd meg a többi Gazdit, hívják be Kutyájukat, szóljanak rájuk. Ez utóbbit Te is megteheted.
 • Védd meg a többi Kutyát sajátod zaklatásától! Ha a fenti viselkedések valamelyike jelentkezik Kutyádnál, kötelességed kizökkenteni ebből, hogy mások Kutyája is biztonságban, kellemesen érezhesse magát a futtatóban. Ha kell, vidd ki egy körre és akkor térjetek vissza, ha lenyugodott, levezette fölös energiáit. Ha Kutyánk megharapott egy másik állatot vagy embert, ha kezelhetetlenül agresszív, azonnal vegyük pórázra és vigyük ki onnét, vigyük ki a helyzetből! (Természetesen ajánljuk fel segítségünk a károsultnak vagy annak Gazdájának és cseréljünk telefonszámot.) Ha ugyanis az agressziót követően mi nyugodtan ott maradunk, tovább labdázunk vele, azt közvetítjük felé: Bravó, ezt így kell csinálni, bármikor megteheted a jövőben is. Semmi következménye nincs a tettednek. Te vagy a vezér, jogodban áll bárkiben kárt tenni.
 • Labda, sípoló süni és röfögő malac. :-) A legtöbb Kutya rajong a labdáért. Séta után remek dolog játszani vele. Érdemes viszont megkérdezni, van-e a futiban fixációtól szenvedő Kutya, aki ha meglát egy labdát, fittyet hány minden egyébre, netán vég nélküli csaholásba kezd. Ilyenkor inkább elő se vegyük. Maradjon övtáskában akkor is, ha a mi Kutyánk vagy másé agresszíven védi, lopkodja az útjába eső lasztikat. Jobb a békesség.
 • Végig foglalkozzunk Kutyánkkal! Hiszen legnagyobb ajándék számára a Gazdi szeretete, törődése. Boldog, ha visszahozhatja a labdát, boldog, ha feladatot kap tőlünk és dicséretet a végén, boldog, ha tehet értünk bármit. Ahogyan nekünk is jóleső, ha kedvesünk figyelmesen hallgat minket, ránk néz beszélgetés közben, ugyanúgy Kutyánk is ragyog, ha figyelünk rá, vele játszunk mobilozás helyett a futiban. A kutyák szeretnek új trükköket tanulni: pacsit adni, szlalomozni lábaink között, kúszni, mászni kérésre, puszit nyalintani. Mi meg villoghatunk barátaink előtt, milyen ügyes Gazdik vagyunk, mennyi trükkre megtanítottuk a mi okos Kutyatársunk. Hajrá!

Mikor ne vidd futtatóba Kutyád?

 • ha beteg, egészségügyi problémája van
 • ha tüzel
 • ha harapott már meg embert és/vagy állatot és nem tudod kontrollálni viselkedését, nem hívható vissza, nem kértél még segítséget szakembertől

SÁRGA SZALAG!!!

Egyezményes jel. Egyre több országban ismerik jelentését. Sárga szalaggal, kendővel vagy nyakbavalóval ékesítik azokat a Kutyákat, akik nagyobb teret igényelnek. Akik agressziótól, pániktól szenvednek, akik rehabilitáció alatt állnak, akik betegek vagy hiányosan szocializáltak. Úgy segíthetsz ezeknek a Kutyusoknak, hogy elkerülöd őket séta közben és minél több barátodnak, ismerősödnek megtanítod ezt!

Panyi Zita
  www.almosfelho.hu
  Facebook: almosfelho.kutyajolet
  YouTube csatornaTáplálkozás

Táplálkozás

A karácsony közeledtével finomságokkal kényeztetjük magunk és kutyusunk. Tájékozott gazdiként tudjuk: TILOS csokit, nyírfacukrot (xilitol) tartalmazó ételt (bejglik, bolti kész csemegék), mazsolát és szőlőt, nyers lazac- és nyers disznóhúst, főtt szilánkos csirkecsontot, avokádót, makadámdiót, sok májat, tejet adni kedvencünknek. Tegyük most félre, kinek mivel jut vagy nem jut eszébe etetni kutyusát. Inkább olvassunk kutyusunk nevében és jó szándékkal osszuk meg a hasznos tippeket, hadd teljék mindenkinek finom nasikkal, egészségesen a (kutya)karácsony! :-)

CSOKI-KAKAÓ-KÓLA-TEA-KÁVÉ

Mindegyik tartalmaz alkaloidokat. Mik az alkaloidok? Egyes növényekben (kakaóbab, kávécserje magja, teafa levele, kólafa termése) található erős élettani hatású, nitrogéntartalmú, az agy számos központjának működését befolyásoló vegyületek. Az ún. purinvázas alkaloidok közé tartozik a xantin és annak származékai: a koffein, teobromin és teofillin. Ha saját testtömegünk 50 kg körüli és magunk fogyasztunk sok kakaótartalmú csokit, kávét, teát vagy kólát, ránk is erős vízhajtó hatással van, kedvezőtlenül befolyásolja a gyomor vérellátását, extra adagban szívtáji nyomást, reszketést okoz. Gondoljunk bele, mit tehet 2-5-15 kg-os kutyusunk szervezetével! Szerencsés esetben hasmenéssel, hányással, gyomorfájással és remegéssel megússza a kutyus. Legrosszabb esetben azonban a fejben vértódulást idézhet elő, károsíthatja a szívizmot, szívműködési rendellenességet és bénulást, halált okozhat. Bizony sok sütiben van kakaó és csoki is.

NYÍRFACUKOR (XILITOL)

A xilóz egyes növények fás részeiben található anyag. Ebből származtatható a cukoralkohol xilitol, ami édesítőszerként közismert. Mivel a xilitolt először nyírfából vonták ki, nyírfacukor néven terjedt el. A fogyókúrázók sokan használják alacsony glikémiás indexe miatt, cukorbetegeknek is javallt. Nálunk embereknél lepedékképződés-csökkentő hatása van a szájban, így cukormentes rágógumik összetevője a fogászok ajánlásával. Kutyáknál azonban néhány gramm mérgező hatású lehet. Kistestűeknél mindössze két gramm már klinikai tüneteket válthat ki, mint izomgörcsök, reszketés, hányás, ájulás, súlyos esetben kóma. Eleinte a vércukorszint csökkenését okozza, később a máj elhalása indul be a fogyasztott mennyiségtől és az állatorvosi segítség időben vagy késve érkezésétől függően. Süteményeinkbe pedig nem csupán 1-2 gramm, de több dekagramm édesítőszert teszünk! Ezért tilos karácsonyi bejglikkel, házi sütivel kínálni kutyatársunk.

SZŐLŐ-MAZSOLA

Noha több kutya immunis a szőlőmérgezésre, a szakirodalom szerint közepes testű egyedeknél 50 dkg szőlő vagy 10 dkg mazsola veseleállást válthat ki. Kistestűeknél értelemszerűen ennél kisebb mennyiség is veszélyes. A legbiztonságosabb, ha nem kísérletezünk négylábú barátunkon.

NYERS LAZACHÚS, NYERS DISZNÓHÚS

Sok csúcsminőségű táp és konzerv tartalmaz lazacot. Ekkor a hal kezelt, ellenőrzött, feldolgozott állapotban kerül a kutyák táplálékába. Miért veszélyes nekik nyersen? Egyes nyers halakban található anyagok megbontják a bél B-vitamin- és vasfelszívó képességét. A nyers halban, így az édesvízi lazacban is több száz parazita telepedhet meg. Nyersen gyakran a lazac, a pisztráng és a tokhal tartalmaz olyan élősködőt, amely úgynevezett „lazac-mérgezést” kiváltva a kutyáknál két héten belül halálukhoz vezethet, noha ránk, emberekre nézve legtöbbször a fókaféreg, a fonál- és a galandféreg veszélyes csupán a nyersen fogyasztott halhús kapcsán. Ha kutyusunk nyers halat kapott vagy szerzett magának és ezt követően gyengének tűnik, hány vagy lázas, tapinthatóan megnagyobbodtak nyirokcsomói, véres hasmenés jelentkezik nála, azonnal forduljunk állatorvoshoz! Jó hír, hogy sütéssel és tartós mélyhűtéssel könnyen elejét vehetjük a bajoknak. 60 Celsius-fok felett (sima sütés, főzés meghaladja ezt az értéket) vagy minimum egy hétig tartó –20 Celsius-fokon történő fagyasztással (hűtőláda) a halban lévő élősködők elpusztulnak.

Nézzük, mi a helyzet a nyers disznóhússal, vaddisznóhússal. A fertőzött, nyers disznóhúsban található egy herpeszvírus, ami a kutya Aujeszky-féle betegségéhez, azaz álveszettségéhez (pseudorabies) vezet. Ez gyógyíthatatlan, minden esetben halálos kimenetelű. (A betegséget a magyar kutató-orvos, dr. Aujeszky Aladár különítette el 1902-ben a valódi veszettségtől. Az álveszettségnél elmaradnak az agressziós tünetek.) A megfertőződött kutyán 2-5 napon belül figyelhető meg bágyadtság, láz, mozgáskoordinációs zavar, a pupillák eltérő mértékű tágulása, mint idegrendszeri tünet, görcsök, nyálzás, fokozott viszketés akár nyílt húsig történő vakarózással, végül két napon belüli elhalálozás. Csakis sütve, alaposan főzve adjunk disznóhúst vagy vaddisznóhúst kutyánknak, mivel magas fokon elpusztul a vírus. Fontos, ám kevesen tudják: kutyánkra fentiek miatt veszélyes lehet a nyersen tartósított füstölt kolbász is!!! A betegség emberre nem terjed át.

MÁJ

Mivel a máj relatíve nagy mennyiségben tartalmaz cinket, vasat és rezet, könnyen kerülhet tőle kutyánk a vitamin-túladagolás (hipervitaminosis) állapotába, ami legalább olyan káros, mint a vitaminok hiánya. Az A-vitamin túladagolása például kóros soványságot, étvágytalanságot, a kutya csontjainak deformitását okozhatja, extrém nagy mennyiségben mérgezés tünetei mutatkoznak. Mindig gondoljunk arra: kedvencünk súlya milyen a miénkéhez képest. Könnyebb? Ha igen, még így, arányaiban is csökkentett adagot kapjon ebből a főtt/sült finomságból.

TEJ

Inkább kevés sajtot, mint jutifalatot kapjon kutyusunk, hiszen azok laktóztartalma jóval alacsonyabb, mint a tejé. Sajtokból is a kemény, érlelt sajtok laktóztartalma a legalacsonyabb, például Parmezán, Édámi, Gouda. Ezekben kevesebb, mint 0,1 g laktóz van 100 grammonként. Még a savasabb aludttej és joghurt is „jobb” csekély mennyiségben kutyusunknak, mint a tej a maga magas laktóztartalmával, ami hasmenést, gázosodást, gyomorfájdalmat és allergiás reakciót okozhat arra érzékeny (laktózérzékeny) állatoknál. Ugye leírnunk sem kell, hogy a penészes étel itt is szigorúan kerülendő?

CSIRKECSONT

Csont – nem csont? Örök vita tárgya. Tény, hogy a kutyák testtömegüktől, szervezetük és emésztésük egyedi jellemzőitől, egészségi állapotuktól, étkezési szokásaiktól, életkoruktól függően másképpen emésztik/ nem emésztik meg a csontot. Van, amelyik remekül megemészti, nagyon sokuknak azonban veszélyes! Miért? A főtt csirkecsont erősen szilánkosan törik. A csöves, éles csontok karcolást, adott esetben vágást ejthetnek a bélen, a nyelőcsövön, a gyomron, átszúrhatják azt! Ez borzasztóan fájdalmas a kutya számára, jele lehet az ilyesfajta „balesetnek” a véres széklet, a szemmel látható diszkomfort érzés, furcsa mozgás, szokatlan elfekvés, nyüszítés. Ilyenkor azonnal forduljunk állatorvoshoz! Ha a kutyus hajlamos a habzsolásra, különösen érdemes megfontolni adunk-e neki csontot és ha mégis, akkor milyet. Inkább a nyers csontok porcos, puhább része javasolt, természetesen a disznócsont kerülendő. Helytelen azzal érvelni: a farkas elfogyasztja zsákmányának csontjait is. Komolyan azt gondoljuk, a mai, évtizedek és generációk óta tápon nevelkedett kutyák emésztése könnyedén megbirkózik a csonttal, ha hirtelen nagyobb mennyiséget kap belőle? Netán egy 3 kg-os „túltenyésztettségéből” eredően foghiányos vagy idős kutya bélrendszerében ugyanakkora hely van adott mennyiségű csontnak, mint egy ötvenkilós, fiatal fajtársa belében? A 30% körüli ásványi tartalommal bíró csont, ha túl sokat kap belőle a kutya, székrekedést okoz, mivel nehezen emészthető. Mindenki maga dönti el, mivel és hogyan táplálja kutyáját. Lényeg, hogy tartsa szem előtt méretét, egészségi állapotát, életkorát, emésztési és étkezési sajátosságait.

AVOKÁDÓ, MAKADÁMDIÓ

Nemcsak az avokádó magházában, magjában, de gyümölcsében és levelében egyaránt megtalálható a persin nevű gombaölő anyag, ami emberre nem veszélyes, ám az emlősállatoknak és madaraknak igen súlyos méreg. A kutyák bélrendszerébe kerülve kis mennyiségben is pár órán belül eléri a vérben legmagasabb koncentrációját és túl a hányás-hasmenésen légzési problémákat okoz, felgyülemlik a folyadék szívük körül a szövetekben és halálukhoz vezet. Érdemes biztonságos, elzárt helyen tartani ezt a gyümölcsöt, ahol kutyatársunk akkor sem fér hozzá, ha egyedül van a lakásban és netán ismeri az ajtó-, hűtőnyitás trükkjét!

A másik különlegesség a makadámdió. Noha számos jótékony hatását fejti ki ránk, emberekre, kedvencünkre nézve olyannyira veszélyes méreg, hogy 10 kg körüli kutya esetében csupán pár szem elegendő a mozgászavarhoz, görcsös merevséghez és májkárosodáshoz. Sajnos eddig még nem sikerült kimutatni a tudósoknak, melyik anyag hat ekképp kedvenceinkre.

Szerencsére szeretettel, figyelmes törődéssel egyszerű kutyusunk biztonságban, egészséges finomságoktól teli pocakkal tudni karácsonykor is. :-)

Miknek örül a blöki? Kis mennyiségben, ha nincsenek emésztési problémái és nem allergiás rá, akkor almának, narancsnak csóválni fog. Tisztítsuk meg, daraboljuk fel, pépesítsük a gyümölcsöt, ha szükséges. A fűszerek nélkül főtt és sült husit is biztosan nagyon gyorsan eltüntetik majd. És hát igen: rengeteg prémium-minőségű, kutyáknak gyártott jutifalattól roskadoznak a kutyaplázák polcai. Karácsony előtt magunk is készíthetünk neki finom kutyasütit. Ezekről következő posztunkban… :-)

Panyi Zita
  +36 70 675-0555, info@almosfelho.hu
  www.almosfelho.hu
  Facebook: almosfelho.kutyajolet
  YouTube csatornaAjándék kutyus

Ajandék kutyus

AJÁNDÉK-KUTYUS??? Így is lehet. :-)

Ajándék-kutyusnak szánnak. Fényképet, videót készítettek rólam. Neked adják a levelemmel együtt, mielőtt társadul választasz, hogy át tudd gondolni.

Kedves (leendő) Gazdim!

Szeretnélek 15-18 évig ragaszkodással, puszikkal elhalmozni. Nekem bármit elmondhatsz majd. Sokszor megnevettetlek, melléd állok, segítek, ahogy csak tudok. Hű maradok Hozzád. Együtt nevetünk, futunk, ünnepelünk, elkísérlek életed fordulópontjaihoz. Bóklászom Veled a mezőn, erdőben. Ha életem végéig naponta tanítasz és játszol velem, pár órát sétálunk és eső után megmosod a mancsom, megtisztítod a bundácskám, orvoshoz viszel, ha megbetegszem, türelemmel viseled kölyökségem bakijait, segítesz megismerkedni a többi kutyussal és a világgal, öregségem beköszöntével is vigyázol rám és nem adsz sintérkézre vagy nem dobsz utcára a nehézségek során, akkor fordulj a kétlábúhoz, akitől a fényképem megkaptad. Ő megmondja, hol várlak. Ha vállalsz engem és örömmel olvasol, tanulsz, akár trénerhez fordulsz, hogy megértsd viselkedésem és testbeszédem, látni fogod, mennyire igyekszem, hogy jó kutyád legyek.

Ha még nem állsz készen, semmi baj. Akkor kérlek, hagyj felelősen még a testvéreim mellett vagy a képen lévő menhelyi cica barátommal. Hogy értem is eljöhessen az álomgazdi, akinek pont én kellek. Aki mancson fog és szeret, óv egy életen át.

Boldog karácsonyt! Vau!

Panyi Zita
  +36 70 675-0555, info@almosfelho.hu
  www.almosfelho.hu
  Facebook: almosfelho.kutyajolet
  YouTube csatornaRELAX-tréning

ÁlmosFelhő RELAX-tréning

Félős Kutyusoknak segítség!
- nem csak szilveszterre -

Ha Kutyája fél a tűzijátéktól, vihartól, autótól és motortól vagy elbújik a porszívó, a hajszárító elől, netán laposkúszásban nyüszít, ha építkezés mellett haladnak el, hálás lesz a segítségért.

Időben elkezdett tréninggel Kutyája megkönnyebbülhet! Megtanulhatja: ismeretlen helyzetekben és -tárgyak közelében sem fenyegeti veszély, nincs oka félelemre; így megelőzhető, adott esetben enyhíthető a pánik vagy csökkenthető annak intenzitása, időtartama.

Az ÁlmosFelhő „RELAX-tréning”:

 • hozzájárul Kutyája félelmének legyőzéséhez
 • pozitív tapasztalatokat ad Kutyájának
 • erősíti a kutya-gazdi kötődést
 • következetes alkalmazása hosszú távon segítség
 • + ajándék szakelemzés kutya-gazdi kapcsolatukról

Lepje meg Kutyatársát ÁlmosFelhő „RELAX-tréninggel”!

RELAX Kutyusának, gazdibarát ár Önnek – mert karácsony előtt vagyunk.

Panyi Zita
  +36 70 675-0555, info@almosfelho.hu
  www.almosfelho.hu
  Facebook: almosfelho.kutyajolet
  YouTube csatornaAlmosFelho-Tuzijatek
Augusztus 20. a tűzijáték, az ősz, a dörgés-villámlás beköszönte. Ezt tegyük, hogy Kutyánk ne essen pánikba és ne vesszen el!

A váratlan hang- és fényhatások a kutyákra, idegrendszeri típusuktól és korábbi tapasztalataiktól függően, eltérően hatnak. Nem beszélve a robbanás, a vihar okozta légnyomáskülönbségről, amit ők remekül érzékelnek.

Amikor vihar közeledik vagy eljön a tűzijáték estéje, a kertből, erkélyről hívjuk zárt, biztonságos és nyugalmas helyre Kutyánkat! Ha félelem jeleit észleljük rajta, mint kidülledt szemek, összekuporodás, fokozott légzés vagy nyálzás, remegés, nyüszítés netán maga alá pisilés, a legjobb amit adhatunk neki: a közöny. Ne guggoljunk mellé és ne kezdjük el szavakkal nyugtatni, ne is simogassuk! Miért? Amely idegállapotban a kutya megkapja a gazdától ezen jelzéseket, a gazdi figyelmét, megerősítését, azon idegállapot marad fenn továbbra is és fog erősödni. Ha tehát fél és ekkor simogatjuk, csak fokozzuk félelmét.

Inkább időben hívjuk biztonságos, zárt és nyugalmas helyre Kutyánkat, maradjunk mi is nyugodtak. Ha a kutya életében először találkozik viharral, tűzijátékkal, figyelni fog minket, mi vajon hogyan reagálunk rá! Ha nyugodtak maradunk, közömbösek, mintha mi sem történne, esetleg örömünket mutatjuk ki, így azt közvetítjük kutyánk felé: aggodalomra semmi ok, minden a legnagyobb rendben van, ez egy „természetes történés”. Hasznos, ha tűzijáték előtt alaposan lemozgatjuk négylábú társunk, egy kiadós futás, úszás, másfél órás séta, labdázás után kevesebb energiája marad aggódni.

Ha még nem tettük meg, feltétlenül kapjon a kutyus chipet, ami regisztrálva van, a gazdi telefonszámával, nevével ellátott bilétát a nyakörvre, hogy ha a sokkhatás alatt felfokozott fizikai teljesítmény végett mégis megszökne, könnyebben megtalálják őt. Érdemes ilyenkor nem csupán a közeli menhelyeket, állatvédő szervezeteket végigtelefonálni, hanem messzebb is keresni, mert testméretétől, fizikai állapotától függően akár 50-100 km-t is megtehet egy nap alatt!

Vigyázzunk Kutyatársunkra!
AlmosFelho-KanikulaA kánikula nekünk és Kutyusunknak egyformán kihívás. Mi izzadással hűtjük testünk, ám ők ilyen időben 38,5 °C körüli testhőjükkel igencsak küzdenek. Csupán lihegéssel hűtik maguk, mivel testükön, a talppárnák kivételével, nincsenek verejtékmirigyek, tehát nem tudnak hozzánk hasonlóan izzadni.

Mire érdemes kánikulában figyelni? Nem lehet eléggé hangsúlyozni: NE HAGYJUNK AUTÓBAN ÁLLATOT! Egy 30°C-os autó zárt belseje 5 perc alatt hevül 38°C-ra, fél óra elteltével már 48°C tombol odabent! Ha a kutya teste 43°C-ra hevül, a fehérje-kicsapódás miatt elevenen megfő, meghal az állat!


A hőguta tünetei: extra gyors lihegés, tántorgás, görcsök, a nyálkahártyák színtelenedése sokkra utalhat, érezhetően felforrósodott test, ugyanakkor a lábak és fülek hidegek lehetnek, nyálzás, a kutya az oldalára hemperedik, hányhat vagy vizeletet és székletet üríthet. Az AZONNALI ÁLLATORVOSI SEGÍTSÉG életet menthet! Amíg az orvoshoz érünk, hűtsük vízzel, vizes textillel betekerhetjük, jégakkut tehetünk a hasához. Ha a kutya nem vesztette el eszméletét, itathatjuk óvatosan, inkább többször kisebb adagokkal. Fokozottan figyeljünk sötétszőrű, az aszfalt szintjéhez közelebb élő (tacsi, csivava, yorkie) vagy turcsi orrú (boxer, mopsz, bulldogok) kutyusainkra, ők jobban ki vannak téve a hőgutának!

Nyáron mentsük el telefonunkba 2-3 éjjel-nappal ügyeletet tartó állatkórház címét és telefonszámát!

Az udvaron, kertben élő kutyáknak fokozottan fontos, hogy árnyékos, hűvös menedéket biztosítsunk! Naponta többször locsoljuk fel fekhelyüket vízzel, az udvarrészt is, ahol tartózkodnak, ha szoktak gödröket ásni, nyugodtan locsoljuk fel azt is. Ha otthon vagyunk, érdemes beengedni a kutyust a hűs házba vagy legalább a garázsba, pincébe, hogy szervezete lehűlhessen. Ügyeljünk az ivóvíz többszöri cseréjére és a szúnyogok, legyek távoltartására, mivel nagy melegben, ha a kutya bőre bepállik, könnyen beköphetik azt. Állatorvostól érdemes tanácsot kérni, milyen megelőző szereket alkalmazzunk.

Állítsunk fel gyerekmedencét (könnyen ki tud ugrani belőle, ha akar), amibe szabad „beugrása” van kutyánknak!

Ha szereti a slagot, részesítsük ennek örömeiben, ügyelve arra, hogy először csak lábát locsoljuk le, utána óvatosan a testét. Ha szemmel láthatóan fél az arcára irányított vízsugártól, ne erőltessünk. Helyette érdemes vizes kezünkkel végigsimítani buksiját, nyakát és füle tövét.

AlmosFelho-JegKutya

Nekünk is jobban esik sétálni a hűsben, ezért a kora reggeli és késő esti órákat preferáljuk. Tartsuk szem előtt, hogy forró aszfalton (lásd a képen feltüntetett hő-értékeket!) igen hamar égési sérüléseket szenvedhet kutyusunk a tappancsain. Sétáltassunk, ahol csak lehet fűben. Mi is tesztelhetjük, mennyire biztonságos az aszfalton való séta: szorítsuk lábujjaink vagy egész tenyerünk nagy erővel 8-10 mp-ig az aszfalthoz. Ha nekünk forró, kutyánknak is elviselhetetlen hosszabb ideig! Kopasz kutyusoknak hasznos és menő a magas faktorú naptej!

Szép nyarat, kellemes pihenést kíván minden Kedves Ügyfelének és Leendő Ügyfelének az ÁlmosFelhő Kutyajólét!

www.almosfelho.hu +36 70 675 0555AlmosFelho-Kutyafitness

ÁlmosFelhő Kutyafitness-délután: falkaséta játékos foglalkozással, tanulással egybekötve, interaktív kutyajátékok, agility. Kutyája hálás lesz, ha élményekben gazdag, saját nyári programot biztosít neki a gazdi és elkíséri őt. Önnek pedig hasznosan telik a kikapcsolódás, hiszen személyre szabott tanácsokat és tippeket kap Kutyája neveléséhez, barátokat szerezhetnek mindketten.

Segítünk abban is, ha Ön fáradt vagy egész nap dolgoznia kell és nem tudja Kedvencét kimozgatni.

Egész nyáron várjuk Kedves Ügyfeleink jelentkezését az ÁlmosFelhő Kutyafitness-délutánokra!

Bővebb információ és jelentkezés: +36 70 675 0555 vagy almosfelho@gmail.com.AlmosFelho-Kutyafitness

A napokban szívférgesség-teszttel néztük meg Álmos és Felhő vérét, hogy idén is elkezdhessünk védekezni a sokszor halálos kimenetellel járó, szúnyogok terjesztette szívférgesség ellen. Ön is védje Kutyatársát, a szívférgesség megelőzhető!

Dr. Csikós Károly 2003-tól az Amerikai Egyesült Államokban dolgozott. Ehhez különleges vizsgákat szükséges letenni, így ma ő az egyetlen budapesti állatorvos, aki az Egyesült Államokban praktizált, majd hazatért. 2005-től a brit Royal Collage of Veterinary Surgeons tagjaként szintén csaknem két évet dolgozott Nagy-Britannia legelitebb állatorvosi praxisaiban. 2007-ben alapította meg az első a MANCSOK Állatorvosi Rendelőt.

Hozzá járnak az ÁlmosFelhő Kutyajólét négylábú munkatársai: Álmos és Felhőcske.

Mi is hát a szívférgesség? Bővebben olvashatnak róla itt: http://kutya.mancsok.hu/betegsegek/szivfergesseg.htm

A most következők forrása: www.mancsok.hu

A szívférgességet korábban csak külföldről behozott kutyákban mutatták ki, de ma már ugrásszerűen nő a hazai esetek száma. A legutolsó felmérő vizsgálat alapján hazánkban a kutyák 2,4%-a fertőződött meg ezzel a kórokozóval, de mivel minden fertőzött nem deríthető fel, a valódi elterjedtsége ennél jóval nagyobb lehet. A betegséget szúnyogok terjesztik, ezért elsősorban a szabadban tartott, vízparton, erdőben sétáltatott vagy vadászó, középkorú vagy idősebb kutyákban kell számítani rá, de kivétel nélkül minden védtelen (vagyis megfelelő megelőző kezeléssel folyamatosan nem védett) kutyát veszélyeztet. A fertőzésre leginkább az 1-7 éves kutyák fogékonyak, ezért a megbetegedés tüneteinek kialakulása a 3-8 éves kutyákon a leggyakoribb. A szívférgesség súlyos beszámítás alá eső megbetegedés. A tüdőartériában és a jobb szívfélben lakó szívférgek sokáig rejtve maradnak, de a férgek számától, a fertőzés fennállásának hosszától és a beteg aktivitásától is függően előbb-utóbb betegséget okoznak. Minél több féreg található egy kutyában, minél hosszabb ideje és minél aktívabb életmódot folytat az állat, annál súlyosabb tünetek jelentkeznek. Kezdetben enyhe köhögés alakul ki. Ez általában a betegség legelső és egyben legjellegzetesebb tünete is. A köhögés később fokozódik és nehezített légzés is kíséri. A testmozgás egyre jobban megviseli a beteget, hamar elfárad és köhögni kezd. Végül az állat lesoványodik, amit ájulás, vérköhögés vagy májzsugor és hasvízkór (a jobb szívfél elégtelen működése miatt kialakuló hasüregi folyadékgyülem) is kísérhet. A sokat mozgó, aktív, kisportolt állatokon korábban jelentkeznek a betegség tünetei és súlyosabbak is. Az állatorvosi vizsgálat további jellegzetes tüneteket is feltárhat, mint pl. az abnormális légzési zörejek, szapora szívverés vagy a megnagyobbodott máj. A kölyökkutyák megelőző kezelését legkésőbb 8 hetes korig ajánlott elkezdeni. A kutyák védelme bármely életkorban elkezdhető szájon át adott gyógyszerrel, nyakörvvel vagy cseppentős védekezéssel! A fertőződés megelőzése elvileg kétféleképpen lehetséges: a szúnyogok távoltartásával és a szúnyog által beoltott fertőző alak (L3) elpusztításával. A tünetmentes egyedek és az enyhén megbetegedettek kórjóslata kedvező, súlyos esetekben kedvezőtlen. A szívférgesség gyógykezelése alapos elméleti felkészülést és nagy tapasztalatot igényel.


© 2015-2017 Minden jog fenntartva.