Álmosfelhő kutyajólét

Panyi Zita  

Játékos foglalkozással, tanulással egybekötött séták és egyéb mozgásos programok kutyájának – gyakorlás Önnel, hogy még jobban értsék egymást és közös sikereket érjenek el.

Tudja Ön, mit jelent kutyája számára a séta?

A természetben élő kutya- és farkasfalkák a mai napig vándorolnak. Mindennapjaik egyik fő tevékenysége ez, hiszen élelemszerzés nélkül nem maradnának fenn. Olykor több órán át teszik ezt összehangoltan, a falkában kialakult hierarchia-viszonyoknak megfelelően, akár száz kilométeres távolságot bejárva.

Kutyája számára természetes a gyaloglás a vízért, az élelemért, a pihenőhelyért. Akkor érzi jól magát, ha alaposan megmozgatva, fáradtan térnek haza, ahol biztonságot és szeretetet kap a gazditól.

Kutyájának a séta nem csupán lehetőség dolga elvégzésére és pár levél vagy fatörzs megszaglászására. Ő a sétával élhet teljes életet. Ne feledje: Önnek háza, karrierje, baráti köre, hobbija van. Ahogyan Ön tanult, hogy karriert építhessen, pénzt keresett, hogy háza és vagyona legyen, azaz hasznos tevékenységeket végzett, hogy biztonságban, kényelemben érezze magát, ugyanígy kutyájának is létszükséglet „munkát végezni”. Ő ugyanúgy szeret sikerélményhez jutni, amit elsősorban a séta során kaphat meg Öntől. Úgy mutathatja ki tiszteletét leginkább négylábú társa felé, hogy naponta viszi őt sétálni, mondjuk háromszor, minimum 30-40 perc hosszan. A séta során kutyája tanul a külvilágról: fajtársakról és más emberekről, zajokról, közlekedési eszközökről. Új helyeket fedez fel, új szagokkal ismerkedik, tehát a legfontosabb érzékszervét használja, az orrát. Közben pedig gyalogol, azaz hasznosnak érzi magát. Megdolgozik az élelemért, vízért, a pihenőhelyért.

Ilyenkor nyílik Önnek alkalma kialakítani vagy megerősíteni bizalmi kapcsolatát kutyájával, korrigálni az esetleges viselkedési problémákat. Együtt nevetni, futni, tanulni, gyakorolni, kikapcsolódni. Megmutatni neki, hogy Ön vezető. Falkavezér, főnök, kinek melyik szimpatikus. A kutyák ösztönösen követnek vagy vezetnek egy falkában, legyen az akár kétszemélyes. Ha Ön nem vezet, kutyája fogja magára ölteni e szerepet. Gondoljuk végig: kutyája képes észben tartani a közlekedési szabályokat, képes élelmet szerezni kettejüknek egy pénz-alapú világban, képes megvédeni magát és gazdáját, képes hajlékot biztosítani? Még ha föntiek mosolyogtatóak is első hallásra, a válasz egyértelmű: nem. Hiszen megértetni sem képes magát a többi emberrel. Tehát kutyája alkalmatlan a vezetésre, amivel ő pontosan tisztában van. Innentől kényszer és nehézség számára e szerep. Frusztrálttá, idegessé válik, önbecsülése szertefoszlik. Összegzésképp: ha kutyája nincs naponta kellőképpen megmozgatva és tisztázatlanok a szerepek a családban, a falkában, viselkedési problémák jelennek meg: szeparációs szorongás, rombolás a lakásban, agresszió fajtársakkal és emberekkel szemben, szófogadatlanság, kényszeres ugatás vagy kényszermozgások, extrém félősség, depresszió... hosszan lehetne folytatni a sort.

A kert, még egy hatalmas telek sem pótolja a közös sétát. Hiszen ott nem érik kutyáját új ingerek: ugyanazok a területhatárok, ugyanazok a fák, nem járnak arra fajtársak, nem köthet barátságokat, nem fedezhet fel új helyeket. Az unalom, a világtól való elzárkózás ember és kutya számára egyaránt veszélyes. Gondoljunk a gyepmesteri telepen élő, ketrecbe zárt állatok kényszermozgására, agressziójára vagy épp letargiájára. Minden kutya megérdemli a mozgás örömét a gazdival!

A séta optimális esetben ezt tartalmazza

Panyi Zita
  +36 70 675-0555, info@almosfelho.hu
  www.almosfelho.hu
  Facebook: almosfelho.kutyajolet
  YouTube csatorna
  Instagram: almosfelho

Az ÁlmosFelhő Kutyajólét az általa felmért és kiértékelt kutyák sétáltatását és egyéb foglalkoztatását (kutya-fitness, masszázs, csoportos szocializációs tréning, speciális tréningek, ...) vállalja. Ez a kutya, a tréner, a tréning többi állat és ember résztvevője, valamint a járókelők biztonsága érdekében kiemelten fontos.


Adatvédelmi tájékoztató

© 2015-2020 Minden jog fenntartva.